registrovat | přihlásit se
vyhledat rss

Staruch – lídr, jenž se vymyká schématům

ze světa pondělí, 23.12.2013 - přejít do komentářů
Supportlídr Legie je nejznámější fanoušek v zemi
/titleImg/staruch-lidr-jenz-se-vymyka-schematum/4/5581.jpg?width=570

Piotr Staruchowicz alias Staruch. Nenajdete v Polsku fanouška, který by byl známější než on. Nenajdete fanouška, který by byl stejně respektovaný jako on.

Piotr Staruchowicz je člověkem z velmi dobře situované rodiny, symbolem všech polských fanoušků, ale také fotbalového výtržnictví.
Staruch, jak je celému Polsku známý, má fandění a fotbal v krvi. Od útlého dětství totiž navštěvoval fotbalová utkání. I když je dnes symbolem fanoušků Legie, jeho první kroky ho zavedly na stadion klubu ze svého města.

Piotr Staruchowicz totiž pochází ze Zabki, které se nachází zhruba jen 12 km vzdušnou čarou od centra Varšavy. V tomto malém dvacetitisícovém městě se začíná „kariéra“ nejznámějšího fanouška Polska. Místní klub Dolcan Zabki je od dětství jeho průvodcem po fotbalovém světě ultras a hooligans.

Piotr byl od začátku bezproblémové dítě, jak v osobní životě, tak ve škole. Díky dobrým výsledkům na základní škole byl přijat na prestižní Lyceum Miguela Cervantese ve Varšavě. A zde se do jeho srdce dostává klub, jemuž nakonec zasvětí celý život – Legia Varšava.
I když jeho rodiče určitě nebyli z nejchudších, Piotr dojížděl do školy vlakem a nikdy na sobě nedával znát nějakou „ekonomickou“ nadřazenost.
Okamžitě se stal miláčkem všech spolužaček, které se do něj zamilovaly.

„Všechny holky ho milovaly, měl sportovní postavu, slovanský půvab, uhrančivý hlas a skvělý charakter,“ tak na něj vzpomíná jeho spolužačka Magda.
I když si Piotr mohl vybírat ze všech krásných slečen, on zvolil jinou lásku. Srdce ho stále více táhlo k fotbalu, fandění a Legii.

Každý zápas chodil do kotle varšavského klubu a pozoroval tehdejší lídry Bosmana, Alchyma či Różyka.
Jelikož je velmi inteligentní, rychle pochopí zásady varšavského kotle i jejich lídrů. V té době bez problémů dodělá Lyceum a složí úspěšně zkoušky na vysokou školu – do prvního ročníku se zapíše na varšavskou Akademii výtvarných umění – obor interiérová architektura. Po prvním roce však přestupuje na Varšavskou univerzitu – obor etnografie. Podle dostupných informací však vysokou školu nakonec nedokončil.

Staruch je v současnosti stále zapsán bytem u svých rodičů v Zabkách, nicméně zde zcela určitě nebydlí. Jeho novým domovem se patrně stala čtvrt Grochowo ve Varšavě.
Svůj architektonický talent pak uplatňuje v tetovacím salónu.

Staruch je zatím svobodný, ovšem má přítelkyni Kaśkę. Oba dva se poznali - jak jinak - na stadionu Legie Varšava.

„Kaśkę je fanynkou klubu a jezdí také na všechny výjezdy, je to taková láska ze Žylety“, popisuje kamarád Starucha.

Filozofie Starucha je jednoduchá – fanoušci Legie musí být nejlepší! A na tom se musí podílet každý jedinec na Žyletě. Svoji filozofii dokazuje na videu, kde hovoří k jednomu z fanoušků, který nedává fandění 100%. Staruch okamžitě zastavuje „doping“ a promlouvá k hříšníkovi: Stop. Stop. Stop. Kurwa! Słuchajcie. Na tej trybunie nie ma równych i równiejszych. Nie ma, kurwa, równych i równiejszych. Weź tego Mongoła w łeb jebnij. Do ciebie mówię. Posłuchaj! Wypierdalaj! Wypierdalaj, jak nie chcesz śpiewać, bo ci zapierdolę w łeb zaraz. (Stop. Stop. Stop. Kurva! Poslouchejte. Na této tribuně není rovných a rovnějších. Není, kurva, rovných a rovnějších. Dejte tomu Mongolovi po hlavě. Na tebe mluvím. Poslouchej! Vypadni! Vypadni, jestli nechceš zpívat, jinak ti rozkopu hlavu.)

Pro časopis Naše Legia v roce 2007 vyjádřil svoje přání: „Je třeba, aby se lidi vypořádali s ambicemi Legie Varšava. Jsme Legie Varšava, musíme být nejlepší, o pár délek před ostatními. Nesmíme se nikdy spokojit s tím, co už máme, pokud jde o doping. Musíme všichni společně tvrdě pracovat a vyvíjet se. Dále musíme živit fanatismus v těch nejmenších fanoušcích a vychovat si je, až budou mít 12, 13 let, tak je přivést na Žyletu“.

Krátce po tomto rozhovoru však Staruch vyhlásil bojkot celé Žylety. Důvodem byl nový vlastník klubu, skupina ITI, která výrazně zdražila vstupné a začala perzekuovat aktivní fanoušky.

Mnohonásobně se zvětšil počet kamer na stadionu, klub najal bezpečnostní agenturu, která začala provádět velmi důkladné prohlídky fanoušků u vstupů, vedení Legie také zakázalo odpalování pyrotechniky na tribunách.

Staruch dostal v roce 2009 zákaz vstupu na stadion, neboť při minutě ticha za Jana Wejcherta, spolumajitele ITI a klubu, začal řvát „ještě jeden“, a fanoušci přestali na zápasy Legie chodit. Příznivci Legie poté po městě vylepovali podobizny majitelů klubu s nápisem: Pozor, pedofil.

Válku trvající tři roky nakonec vyhráli fanoušci, když si v roce 2010 nekoupili ani jednu permanentku a vedení ustoupilo!

Staruchovi byl povolen vstup na stadion Legie, na oplátku slíbil, že se zdrží vulgárních hesel.

Staruch je velmi svéráznou osobou, která jedná tak, jak se zrovna cítí. Proto neváhal v květnu 2011 nafackovat obránci Legie Jakubu Rzeznicakovi, protože se mu zdálo, že vypustil zápas, Staruch byl také lídrem demonstrací proti premiérovi Tuskovi, který zavřel Legii stadion. Jeho heslo Tusk, ty matole, twój rząd obalą kibole! (Tusku, ty pitomče, tvoji vládu svrhnou fanoušci) znalo a zná celé fanouškovské Polsko.

Události vyvrcholily v Bydhošti v květnu 2011, kde se hrálo finále Polského poháru mezi Legií a Lechem Poznaň. I když samotný klub z Bydhošti i představitelé města upozorňovali na to, že stadion nevyhovuje bezpečnostním standardům, nepřesvědčili svaz, aby přesunul finále jinam.

Na stadionu pak byly podle obou táborů viděny provokace složek bezpečnostního systému. Finále nakonec skončilo setkáním obou mnohatisícových kotlů na hrací ploše, kde však nedošlo k výraznějším bitkám.

Staruch byl označen za organizátora této akce a okamžitě vzat do vazby. Obvinění však byla mnohem závaznější (distribuce drog, vydírání, omezování osobní svobody). Když byl Staruch zadržen a zatčen, stala se rázem tato událost jednou z mediálně nejvíce rozebíraných zpráv v zemi. Důkazy nakonec chyběly a Staruch byl po devíti měsících ve vazbě propuštěn. Svoji znovuobnovenou premiéru na stupínku si pak odbyl na basketbalovém zápase Legie.

Momentálně už Staruch dál vládne Žyletě, a ať už je jakýkoli, tak má zcela jistě lví podíl na tom, že fanoušci Legie Varšava patří k tomu nejlepšímu, co nabízí evropská scéna.

Staruch a jeho show na Žyletě:

Fanoušci Legie patří k nejlepším v Evropě:

Autor: RadekN

clbanner



Videa

Bad Blue Boys protestují proti Mamičům


další videa >
Vlajkonosi.cz
Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata! 08.10.2021

Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata!


VLAJKONOŠI v Chomutově 15.11.2019

VLAJKONOŠI v Chomutově


Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova! 09.11.2019

Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova!

více na www.vlajkonosi.cz>
Groundhopping.cz
BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál "No one likes us", posléze (možná až otravně) provází až do příletu domů...


Návštěva 3. ligy v německém Zwickau. 21.01.2023

Návštěva 3. ligy v německém Zwickau.


Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou! 13.07.2022

Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou!

více na www.groundhopping.cz>
clbanner
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace