registrovat | přihlásit se
vyhledat rss

Registrace fotbalových fanoušků jen pro potížisty

z tisku čtvrtek, 30.07.2015 - přejít do komentářů
Kamery musí být na všech stadionech, namířeny na všechny sektory...
/titleImg/registrace-fotbalovych-fanousku-jen-pro-potizisty/4/7020.jpg?width=570

Registrace při vstupu na fotbalový zápas se bude týkat jen problémových návštěvníků. Po jednání se zástupci Fotbalové asociace ČR a Policie ČR to řekl ministr vnitra Milan Chovanec. Původně se totiž počítalo s možností, že by se museli registrovat všichni, kdo na zápas přijdou.

"Budeme se zaměřovat čistě jen na potížisty, kteří budou zachyceni kamerami. A vlastníci klubů využijí právo vlastníka domu, vlastníka stadionu, aby těmto lidem v budoucnu zamezili vstup na svůj stadion," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

Kamerový systém podmínkou pro získání licence
Bezpečnostní opatření číslo jedna - kamery. Musí být na všech stadionech, namířeny na všechny sektory a obraz, který snímají, musí mít vysokou kvalitu. Kamery by měly být schopné identifikovat obličeje a mohla by vzniknout i sdílená databáze mezi jednotlivými kluby. 

Zároveň je ale toto opatření jedno z těch, které - podle Fotbalové asociace - ještě stoprocentně nefunguje na všech stadionech. 
Všechny prvoligové stadiony by taky měly mít místnost, které se říká velín. Odtud policie monitoruje dění na stadionu během celého zápasu. A to pomocí monitorů na kterých se promítají záběry bezpečnostních kamer.

"Impulzem ke změně bezpečnostních opatření na stadionech byly výtržnosti fanoušků na ostravských Bazalech loni v březnu."

Povinná registrace všech návštěvínků nebude
"Varianta, se kterou jsme pracovali, že by se povinně registrovali všichni účastníci fotbalu, tímto dnem a tímto okamžikem padá," konstatoval Milan Chovanec. Ministr argumentuje tím, že není snahou "trestat" poctivé návštěvníky. "Naopak chceme z fotbalu eliminovat ty nepoctivé," dodal Milan Chovanec.
"Hodně lidí mi tehdy říkalo, že registr je jediná cesta, ale naštěstí na tom v České republice nejsme jako v Polsku, Maďarsku, ke kterým se teď přidává i Německo, což je neuvěřitelné, a můžeme si dovolit i jiné varianty, než je databáze všech fanoušků," prohlásil šéf fotbalové
asociace Miroslav Pelta. "I tak bojujeme o každého diváka do hlediště," doplnil.

Pevné zábrany mezi sektorů pro fanoušky domácích a hostů
Další bezpečnostní opatření - sektory fanoušků domácího týmu a hostů musí být odděleny pevnými zábranami. Právě nedostatečně oddělené sektory obou táborů stály za nepokoji při loňském zápase Slovanu Bratislava a Sparty na Slovensku. Na tribunách došlo ke rvačkám. 

"Policejní prezident Tomáš Tuhý považuje za důležité, že partnerem pro řešení bezpečnosti na stadionech se stává i Ligová fotbalová asociace, která zastupuje 32 profesionálních týmů. "Díky tomu budou moci v daleko větší míře jednotlivé kluby a jejich majitelé hovořit do toho, jak budou ovlivňovat a zabezpečovat bezpečnost na stadionech," uvedl policejní prezident."

Miroslav Pelta připomněl, že Policie ČR udělala v krajích revizi stadionů a identifikovala problematická místa. "V klubech se probudili, udělali velký tlak na hlavní pořadatele, někde dokonce změnili bezpečnostní agentury," dodal Pelta.

Soudy udělují tvrdší tresty
Podle Miroslava Pelty pomáhá situaci řešit i to, že pokud se poslední dobou objevil na stadionu nějaký projev násilí, soudy i státní zastupitelství k věci už přistupují jinak: "Nejsou už to jednoduché tresty, nějaké veřejné práce, ale jsou tam zákazy vstupu, takže to má úplně jiný rozměr," uvedl Miroslav Pelta.

Zvýrazní se význam policie při udělování licencí?
Ministerstvo vnitra chce prosadit ještě jednu věc, na které zatím není absolutní shoda. Policie ČR by měla mít výrazné slovo při udělování licencí jednotlivým klubům. "Aby stanovisko Policie ČR nebylo doporučující, ale aby bylo pro Fotbalovou asociaci závazné," uvedl Milan Chovanec.

Kamerové systémy budou nicméně podle Pelty od příští sezony součástí licenčních podmínek, a kdo je nebude mít, nebude moci hrát ligu. "Nechci říct, že jsme je teď do soutěže pustili jen tak, ale bereme to jako nultý ročník, protože v některých klubech to nebylo úplně stoprocentní," uvedl šéf asociace.

"Ministerstvo vnitra také připravilo speciální manuál pro fotbalové kluby - tedy pokyny, jak zvládat výtržnosti na stadionech."

Legislativa se zatím měnit nebude
Ministr vnitra konstatoval, že kvůli bezpečnosti na stadionech není nutné měnit legislativu. "Po roce vyhodnotíme, jestli je potřeba měnit nějaký zákon, ale zatím si myslíme, že stávající právní řád a rozsah stačí, abychom na stadionu zabezpečili klid a pořádek," uzavřel Milan Chovanec.

zdroj: Česká televize

Autor: HonzaL

clbanner



Videa

Bad Blue Boys protestují proti Mamičům


další videa >
Vlajkonosi.cz
Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata! 08.10.2021

Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata!


VLAJKONOŠI v Chomutově 15.11.2019

VLAJKONOŠI v Chomutově


Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova! 09.11.2019

Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova!

více na www.vlajkonosi.cz>
Groundhopping.cz
BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál "No one likes us", posléze (možná až otravně) provází až do příletu domů...


Návštěva 3. ligy v německém Zwickau. 21.01.2023

Návštěva 3. ligy v německém Zwickau.


Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou! 13.07.2022

Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou!

více na www.groundhopping.cz>
clbanner
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace