registrovat | přihlásit se
vyhledat rss

Obušku, z pytle ven! Maďarští fanoušci dostali v Bratislavě policejní masáž. Mluvilo se o mrtvých i dramatizování...

sobota, 16.07.2022 - přejít do komentářů
/titleImg/obusku-z-pytle-ven-v-zari-roku-1992-dostali-madarsti-fanousci-na-tehelnem-poli-policejni-masaz-mluvilo-se-o-mrtvych-i-dramatizovani/4/9994.jpg?width=570

V září by tomu bylo třicet let. Oslava však proběhne s předstihem. Znovu uvidíme bitvu mezi Slovanem a Ferencvárošem. Slovensko-Maďarský souboj na sebe přitahuje pozornost a není divu, vždyť 17. září roku 1992 se odehrálo utkání, které se zapsalo do dějin. V předkole Ligy mistrů na sebe narazil bratislavský Slovan s Ferencvárošem. Slovensko-maďarský souboj dával tušit, že to nebude jen tak...

Vyprodané utkání sledovalo na Tehelném poli 32.000 diváků a z toho třetina příznivců fandila maďarskému klubu. Víc jak o hladké výhře Slovanu 4:0 se dlouho mluvilo o brutálním policejním zákroku slovenské policie. Zakuklení mužíčci s pendreky dali vzpomenout nedávné totalitní době.

Již po červnovém vylosování se ozývaly pravicové názory z obou stran a v Bratislavě tehdy domácí vyhlásili, že nebudou nečinně přihlížet na akce maďarských extrémních nacionalistů. Ti přijeli do Bratislavy již v úterý večer v počtu 40 — 50 chuligánů a hned večer předehráli svůj zápas s místní policií v jedné z pivnici. Střetu, dle policie, předcházelo urážení Slovenska ze strany maďarských fanoušků a zadrženo bylo 21. příznivců maďarského klubu. 

V den zápasu se „fradáci" vydali na cestu auty, vlaky a více než stovkou autobusů. Společně s místními Maďary jich bylo okolo 10.000. Již od ranních hodin obsadili město a vyvolali nespočetné množství incidentů s domácími a následně s policií. Maďarští příznivci si stěžovali již u vstupu, že k maďarským fanouškům se pořadatelé chovali arogantně, posílali je od sektoru k sektoru, a některé do ochozů vůbec nepustili. 

První poločas probíhal vlastně celkem poklidně, ale drobné incidenty vyvrcholily v 60. minutě. Kdy se na tribunách objevila policie s černými maskami a začala maďarské fanoušky metodicky mlátit.

Incidentem se tehdy zabývala i Maďarská vláda a zřejmě poprvé v historii jednala o fotbalovém utkání. Maďarsko oficiálně protestovalo proti brutálnímu policejnímu zásahu proti fanouškům Ferencvároše. Slovenská strana incident omlouvala tím, že nikdo nebyl vážně zraněn a nevznikla žádná větší škoda a ve skutečnosti se podařilo zabránit ještě závažnějšímu incidentu. Naopak Maďarský ministr vnitra popsal útok slovenské policie jako „barbarský, zbytečný a neoprávněný. Slovenská strana pak vyzvala Maďary, aby případ nedramatizovali a problém uměle neeskalovali.

Mluvilo se o několika důvodech, proč slovenská policie postupovala tak, jak postupoval. Údajně se někteří chuligáni Ferencvároše pokusili dostat do přilehlých sektorů, aby se střetli s domácími příznivci. Také zaznělo, že po prvním gólu Maďaři skandovali etnické nadávky a po třetím začali házet neotevřené plechovky piva.

Jak již to u podobných incidentů bývá, tak se vyrojilo i spoustu dezinformací. V Maďarsku se dlouho mluvilo o tom, že na výjezdu v Bratislavě zahynuli hned čtyři fanoušci Ferencvároše. Tuto dezinformaci popíralo a kritizovali i vládní představitelé Maďarska. Nicméně ještě dva týdny po zápase se mluvilo o tom, že po zápase byl u auta nalezen mladý Maďar v bezvědomí, v bratislavské nemocnici ho měli odmítnout neošetřili, a tak byl převezen do Maďarska, kde na jednotce intenzivní péče podlehl zraněním. Teprve po vyhrocené odvetě bylo oznámeno, že celý příběh byl podvrh.

Média hovořila o krvavé odvetě, a tak Slovenský klub a úřady varovaly fanoušky Slovanu, aby na druhý zápas v Budapešti raději ani nejezdili. Sektor hostí nakonec prázdný nezůstal. Na utkání vycestoval šestnáctiletý fanoušek, který v sektoru vyvěsil i vlajku. Za odměnu pak do Bratislavy odcestoval s týmem a trenér Slovanu fanouškovi slíbil doživotní permanentku.

Autor: redakce

clbanner



Videa

Bad Blue Boys protestují proti Mamičům


další videa >
Vlajkonosi.cz
Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata! 08.10.2021

Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata!


VLAJKONOŠI v Chomutově 15.11.2019

VLAJKONOŠI v Chomutově


Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova! 09.11.2019

Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova!

více na www.vlajkonosi.cz>
Groundhopping.cz
BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál "No one likes us", posléze (možná až otravně) provází až do příletu domů...


Návštěva 3. ligy v německém Zwickau. 21.01.2023

Návštěva 3. ligy v německém Zwickau.


Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou! 13.07.2022

Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou!

více na www.groundhopping.cz>
clbanner
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace