registrovat | přihlásit se
vyhledat rss

Z TISKU: Nepřiměřené tresty pro chuligány Baníku. Sebraná vlajka je podle české justice horší jak sexuální predátoři

z tisku úterý, 08.02.2022 - přejít do komentářů
/titleImg/neprimerene-tresty-pro-chuligany-baniku-sebrana-vlajka-je-podle-ceske-justice-horsi-jak-sexualni-predatori/4/9904.jpg?width=570

Velmi zajímavý článek vyšel na serveru PrahaIN.cz, který se zaměřil na nepřiměřené tresty pro chuligány Baníku Ostrava, kteří v roce 2018 přepadli auto s příznivci Opavy, jenž vezli vlajky... 

PrahaIN.cz - Stojíme za baníkovskými chuligány: Krádež fotbalové vlajky horší než znásilnění?

V hlavním líčení se rozdávaly tresty od pěti do sedmi let nepodmíněně. Je to opravdu spravedlivé? Ačkoliv se tato událost stala ve Slezsku, tak má mnohem globálnější přesah, který rezonuje až do metropole, kde se nachází největší fanouškovská, ale i chuligánská základna v České republice.

Není ničím neobvyklým, když se fanoušci dvou týmů potkají před fotbalovým zápasem, například na poli. V předem domluveném počtu se odehraje bitka mezi chuligány. Ta má i svá pravidla, ale to netřeba vypisovat.

Maximálně mohu zmínit, že běžného fanouška nebo rodiny s dětmi tyto aktivity nijak neomezují, ani neovlivňují. Vše se většinou odehrává bez svědků. Proto si myslím, že ačkoliv tyto aktivity mohou být odsuzovány, tak je přeci každého věc, co dělá ve svém volném čase. Dokud nebude zraněn člověk, jenž šel na fotbal, na klobásu a pivo.

Jedním z nejcennějších úlovků hooligans je klubový symbol. Nejčastěji šála nebo vlajka. Pokusy o uloupení klubového symbolu jsou poměrně časté.

Dostáváme se ale k závažnějšímu případu, kvůli kterému jsem se rozhodl napsat tyto řádky. Událost se stala v roce 2018.

Baníkovská skupina tehdy přepadla auto opavské skupiny. Vše bylo naplánováno, Opavané vezli množství vlajek svého týmu, na něž měli Chachaři zálusk. Baníkovci měli drtivou převahu. Ostravským chuligánům šlo pouze o vlajky, nikoliv o fyzickou újmu druhým. Vlajky byly úspěšně odcizeny, nikomu nevznikl ani škrábanec. Problém však nastal v jiné věci. Auto Opavanů bylo poškozeno, a bylo firemní. Věc se tedy dostala k policii.

Původně bylo souzeno sedmnáct mužů. Dvanáct z nich na podzim uzavřelo se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Díky tomu vyvázli s podmíněnými tresty, pokutami a zákazy vstupu na stadiony. Ostatní byli odsouzeni na pět až sedm let vězení.Já si kladu otázku, co to má znamenat? Nebo jinými slovy, není to mnoho?

Zaměřme se na konkrétní případ, kdy byla pětice mužů obviněná z loupežného přepadení za krádež vlajek. Přijde mi to zcela přehnané. Je potřeba zmínit, že při incidentu se nikomu nic nestalo. Na obvinění z loupežného přepadení se jistě hlavní měrou podepsalo poškození vozidla, to byla zřejmě chyba, ale i tak je tento trest směšný.

Například nejznámější sexuální predátor z filmu V síti vyfasoval tříletou podmínku. Kdo to viděl, může směle posoudit závažnost tohoto případu a srovnávat. Opět si nemyslím, že by fotbalový chuligán byl pro společnost větším nebezpečím, než člověk, který posílá dvanáctiletým dívkám zoofilní porno nebo jim vyhrožuje znásilněním.

Opravdu je v pořádku, aby pedofilové či sexuální devianti odcházeli s takovými tresty, v horším případě i s podmínkami? Chuligáni jsou naopak zavíráni na mnohem dýl, v tomto případě přitom fyzicky nikomu neublížili.

A proto se znovu ptám: Je pro Prahu nebo celou Českou republiku opravdu nebezpečnější fotbalový chuligán než sexuální deviant? Nemyslím si.

Text článku je krácen. Celé znění doporučujeme přečíst zde.

Autor: Maxx & redakce

clbanner



Videa

Bad Blue Boys protestují proti Mamičům


další videa >
Vlajkonosi.cz
Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata! 08.10.2021

Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata!


VLAJKONOŠI v Chomutově 15.11.2019

VLAJKONOŠI v Chomutově


Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova! 09.11.2019

Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova!

více na www.vlajkonosi.cz>
Groundhopping.cz
BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál "No one likes us", posléze (možná až otravně) provází až do příletu domů...


Návštěva 3. ligy v německém Zwickau. 21.01.2023

Návštěva 3. ligy v německém Zwickau.


Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou! 13.07.2022

Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou!

více na www.groundhopping.cz>
clbanner
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace