registrovat | přihlásit se
vyhledat rss

Historie polských hooligans - díl 4 - ligové řežby

pátek, 30.11.2012 - přejít do komentářů
Neporazitelný Lech, smrt fanouška, zdemolované celé město, slezská vojna
/titleImg/historie-polskych-hooligans-dil-4-ligove-rezby/4/4627.jpg?width=570

Po třetím díle našeho seriálu, kde jsme se podívali na reprezentaci Polska a její chuligánskou základnu, se ve čtvrtém dějství zaměříme na klubovou scénu.
V polovině 90. let se odehrávaly na stadionech i mimo ně obří střety mezi takřka všemi tábory v celém Polsku.

Rok 1995 byl v tomto ohledu jedním z největší v celé historii polského chuligánství. Při finále Polského poháru, ve kterém se utkaly GKS Katowice a Legia Varšava, více jak 1000 fanoušků Legie vtrhlo na hrací plochu a bojovalo s policií. Příznivci varšavského klubu se rozhodli atakovat také policejní koně, kteří byli hodně vystrašeni pyrotechnikou a spousta z nich se splašila.

Při utkání dvou největších polských klubů Lechu Poznaň a Legie Varšava došlo k výtržnostem hned dvě sezóny po sobě 95-96 i 96-97. Chuligáni Lechu se oba zápasy bili s policií a nutno podotknout, že měli tak řečeno navrch. Ani vodní děla a další vybavení nepomohla policistům tak, jak by si sami představovali.

Chuligáni Lechu byli v té době neporazitelnými strašáky pro všechny ostatní. Žádný tábor se s nimi nechtěl příliš utkávat. Tato pověst vydržela Lechu až do dnešních let.

Chuligáni z Poznaně podlehli svému soupeři jen jednou za posledních 16 let!

Varšavské derby mezi domácí Polonií a hostující Legií bylo přehlídkou všeho, co tehdejší chuligánství nabízelo. Hostující fanoušci zdemolovali svému konkurentovi stadion, proběhli se po hrací ploše, válčili s policií a konečně zapálili sklad, ve kterém měla Polonia veškeré tréninkové vybavení. Představitelé klubu pak opouštěli stadion v atmosféře hustého dýmu únikovými východy.

V důsledku toho měli příznivci Legie na několik let zákaz vstupu na stadion Polonie.

Derby mezi Arkou Gdynia a Lechií Gdaňsk v sezóně 97/98 změnilo radikálně taktiku policie v boji s hooligans. Potom, co na hřiště vstoupila Wielka Triada (Lech, Arka, Cracovia), všichni v kuklách, použili poprvé v historii policajti gumové projektily.

Zaskočení chuligáni chvíli zastavili svůj postup na druhou stranu hřiště. Velmi brzy však pokračovali pod palbou dále.

Od té doby se už mnohokrát stalo, že fanoušci přišli díky gumovým projektilům o oko, nebo měli jiné zdravotní problémy způsobené zásahem do břicha, ledvin apod.

V sezóně 97/98 se udály zajímavé věci v zimní pauze. 10 ledna 1998 se konal ve městě Slupsk (město na severu Polska) basketbalový turnaj. Po jednom ze zápasů zemřel 13letý fanoušek Czarniho Slupska Przemek Czaja. Když přecházela skupinka fanoušků Slupska na červenou na semaforu, zaútočila na ně přesila policejních těžkooděnců.

Mladý Przemek schytal spoustu ran měděným obuškem a na následky vnitřních krvácení zemřel.

Zpráva se rychle roznesla po celém Polsku a ve městě vypukla nefalšovaná válka. Do Slupska se sjelo spousta chuligánů z celého Polska, největší zastoupení pak měly hodně silné tábory Lechie Gdaňsk a Arky Gdynia, neboť obě města jsou blízkými sousedy Slupska.

V ulicích se bojovali několik dní až do pohřbu malého Przemka. Bylo zničeno mnoho policejních aut i celá policejní stanice.

V ten den se spojila kompletní polská chuligánská scéna, aby bojovala proti policii. (přesně podle nepsaného pravidla, že policie je nepřítel číslo jedna. Pokud bude mít kterýkoli tábor problémy s policií, všechny ostatní tábory mu přijdou na pomoc, i kdyby se nesnášeli sebevíc).

Ten den bylo téměř celé stotisícové město Slupsk zničeno! Ve centru ještě dlouho hořely barikády a veškeré policejní vybavení bylo kompletně zničeno.

Další incident se udál ani ne o měsíc později v Katowicích. Na futsalovém turnaji se utkalo proti sobě několik velmi silných chuligánských ekip. Ve Slezsku se objevily tři početné tábory, které patřily k regionu: Ruch Chorzow, GKS Katowice a Gornik Zabrze.

Kromě nich se v hale objevili i méně početnější, ale za to agresivnější skupiny Wisly Krakow, Rakowa Czenstochowa, dobrá ekipa LKS Lodž, podporovaná GKS Tychy a menší skupinka Odry Wodzislaw.

Fanoušci Lechu Poznan nebyli policií ani vpuštěni do haly! Všechny tábory pak válčily mezi sebou.

O měsíc později se rozběhla jarní část polské fotbalové ligy a začala obrovským skandálem opět v Katowicích. Ve Slezském derby přivítal GKS Katowice Ruch Chorzow.

Tento den se stal obrovským triumfem chuligánů Ruchu. Příznivci Niebieskych doslova rozcupovali své protějšky z Katowic, které naháněli i na hřišti samotném a ukořistili celkem 6 velkých vlajek GKS. GKS získal také jednu vlajku, avšak už před zápasem. Zápas byl pro obří výtržnosti přerušen a nikdy se nedohrál!

Nejenom v první lize zažili chuligáni žně. Příkladem může být rok 1999 a derby Rzesowa. Zápas mezi Stalem a Resovií musel být ukončen už po čtyřech minutách hry a nikdy se nedohrál, neboť na trávníku neprobíhala bitva fotbalová, ale chuligánská.

90. léta se stala zlatým věkem polského chuligánství, a kdybychom zde měli popisovat další větší konflikty mezi tábory, psali bychom ještě tak dva měsíce. Státní orgány a policie však také nezahálely a dlouhé měsíce cvičily metody zásahu proti hooligans.

O tom se dočtete více v dalším díle našeho seriálu. 

Válka v katowickém spodku:

Nepokoje při zápase GKS Katowice s Ruchem Chorzow:

Bitky z dob dřívejších na polských stadionech:


Autor: RadekN

clbanner



Videa

Bad Blue Boys protestují proti Mamičům


další videa >
Vlajkonosi.cz
Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata! 08.10.2021

Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata!


VLAJKONOŠI v Chomutově 15.11.2019

VLAJKONOŠI v Chomutově


Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova! 09.11.2019

Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova!

více na www.vlajkonosi.cz>
Groundhopping.cz
BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál "No one likes us", posléze (možná až otravně) provází až do příletu domů...


Návštěva 3. ligy v německém Zwickau. 21.01.2023

Návštěva 3. ligy v německém Zwickau.


Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou! 13.07.2022

Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou!

více na www.groundhopping.cz>
clbanner
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace