registrovat | přihlásit se
vyhledat rss

Fanúšikovská scéna v Baskicku - 1. časť

sobota, 23.08.2014 - přejít do komentářů
V prvej časti sa pozrieme na Baskicko ako na región a na Athletic Bilbao
/titleImg/fanusikovska-scena-v-baskicku/4/6280.jpg?width=570

Dnes sme si pre vás pripravili článok o ultras scéne v Baskicku. V dnešnej, prvej, časti sa bližšie pozrieme na Baskicko ako región a na prvý tábor - Athletic Bilbao. V druhej časti sa potom pozrieme na fanúšikov Osasuny Pamplona a Realu Sociedad. Keď sa povie Španielsko, množstvo fanúšikov si predstaví Ultras Sur (Real Madrid), alebo už zrušenú skupinu Boixos Nois (Barcelona). No my vám ukážeme, že to žije aj v iných častiach Pyrenejského polostrova. V minulosti sme sa už bližšie pozreli na ultras scénu v Španielsku a na Ukrajine

Baskicko

Baskicko je autonómna časť, ktorá leží na severe Španielska. Od najväčšej krajiny na Pyrenejskom polostrove sa líši napríklad jazykom a kultúrou, podobne ako Katalánsko a Galícia. Väčšina Baskov sa chce dlhodobo odtrhnúť od Španielska. Známa je najmä baskická separatistická skupina ETA, ktorá sa preslávila hlavne bombovými útokmi. Severná časť Baskicka leží vo Francúzsku, no miestni Baskovia odmietajú autonómiu. Vlajka Baskicka sa volá Ikurrina a je podobná Britskej vlajke, líši sa však farbami (zelená, biela a červená). Viedieť ju môžeme na všetkých futbalových štadiónoch v tejto autonómnej časti Španielska. 

Zaujímavosťou je, že hlavné mesto, Pamplona, sa nachádza za hranicami Baskicka v časti, ktorá sa nazýva Navarra. Túto „provinciu“ odtrhol od Baskicka generál Franco. V hierarchii Baskov je šport na najvyšších miestach. Zaujímavosťou je, že najobľúbenejším športom nebol vždy futbal, ale Baskická pelota. Dalo by sa povedať, že ide o mix tenisu, hokeja a kriketu. Futbal a rugby priniesli až obchodníci z Británie a miestni obyvatelia si tieto dva športy rýchlo obľúbili. Momentálne hrajú až 3 tímy najvyššiu španielsku ligu – Athletic Bilbao, Real Sociedad San Sebastian a Eibar. Do druhej ligy spadla uplynulú sezónu Osasuna Pamplona. V minulosti bol úspešný aj ďalší baskický klub – Deportivo Alaves Vitoria. Ten si v Dortmunde zahral finále pohára UEFA proti anglickému FC Liverpool.

Athletic Bilbao
Tento futbalový klub je synonymom slova Baskicko. V kádri Athletica sa až na jednu výnimku (Francúz) nachádzajú len rodení Baskovia. Práve preto sú fanúšikovia Bilbaa na svoj klub tak hrdí. A tu začína príbeh o jedných z najobávanejších chuligánov v Španielsku. Chuligáni z Bilbaa sú ľavicoví extrémisti. Ich skupina sa volá „Herri Norte Taldea“ (HNT). Najväčšími nepriateľmi HNT sú skupiny Ultras Sur (Real Madrid) a Frente Atletico (Atletico Madrid). Zaujímavosťou však je, že Atletico Madrid založili študenti z Baskicka. Príbeh HNT sa začal písať v sezóne 1981/82, keď sa Athletic Bilbao presťahovalo na nový štadión. Ten bol postavený pri príležitosti Majstrovstiev sveta v roku 1982. Fanúšikovia Bilbaa sa začali stretávať na Severnej tribúne. Najväčšiu časť tejto tribúny „zaberali“ členovia separatistického hnutia ETA a iní fanatici.

Počas 80. rokov vyhral Athletic dva razy španielsku ligu a jeden krát pohár, čo znamenalo veľký prílev fanúšikov. Na konci 80. rokov sa HNT rozpadla na dve časti. Jednu tvorili ľavičiari, druhá skupina bola apolitická. Po rozdelení už nebola atmosféra na štadióne taká, ako kedysi. Na začiatku 90. rokov sa rozdelené skupiny spojili a dodnes "vystupujú" pod názvom Herri Norte Taldea. V súčasnosti sú ich najväčšími nepriateľmi všetky španielske nacionalistické skupiny, okrem nich napr. aj Austria Viedeň alebo Anderlecht Brusel, s ktorých chuligánmi mali viacero potýčiek. HNT sa skladá z antifašistov, skinheadov a baskických nacionalistov. Nacionalizmus v Baskicku znamená  byť lavičiarom. Čo sa týka družieb, dobré vzťahy majú s "Bukaneros", ktorí podporujú Rayo Vallecano. Rayo Vallecano je klub z Madridu a jeho chuligáni sú "najväčšími ľavičiarmi" v regióne. Spolu tieto dve skupiny (HNT a Bukaneros) zatopili aj Ultras Sur a to priamo v Madride. Okrem Raya Vallecana vychádzajú aj s fanúšikmi Deportiva La Coruňa alebo francúzskeho Nantes.

Potýčky môžme vidieť aj pri zápasoch s Espanyolom Barcelona, Gijonom alebo Zaragozou. Athletic Bilbao má svoje fankluby (las penas) po celom Španielsku. Mimo Baskicka pôsobia najradikálnejšie skupiny v Madride, Astúrii a Galícii. Čo sa týka Baskicka, najznámajšie skupiny HNT sú Enkarterriak, Ezkerraldea, Uribe Kosta, Araba, Bilbo, Southern Command a Navarre. Jedno z lôg HNT je lev "Milwallu" trhajúci svastiku. Predstavitelia Herri Norte Taldea organizujú aj množstvo Oi!, sharp a SKA (predchodca reggae) koncertov. Kotol na domácich zápasoch Athletica Bilbao má väčšinou okolo 300 členov.


Autor: OndrejG

clbanner



Videa

Bad Blue Boys protestují proti Mamičům


další videa >
Vlajkonosi.cz
Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata! 08.10.2021

Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata!


VLAJKONOŠI v Chomutově 15.11.2019

VLAJKONOŠI v Chomutově


Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova! 09.11.2019

Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova!

více na www.vlajkonosi.cz>
Groundhopping.cz
BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál "No one likes us", posléze (možná až otravně) provází až do příletu domů...


Návštěva 3. ligy v německém Zwickau. 21.01.2023

Návštěva 3. ligy v německém Zwickau.


Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou! 13.07.2022

Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou!

více na www.groundhopping.cz>
clbanner
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace