registrovat | přihlásit se
vyhledat rss

FCB a GKS - Přátelství prověřené roky začalo mylným obráním Chacharů o šály v domnění, že jde o fans Ruchu!

úterý, 02.11.2021 - přejít do komentářů
/titleImg/druzba-fcb-a-gks-oslavila-24-let-sve-existence/4/9623.jpg?width=570

Na území historické země Slezska se vytvořila patrně nejznámější a asi i nejlépe fungující družba, ve které figuruje český tábor. Přátelské vztahy mezi zástupci obou klubů se formují od druhé poloviny 90 let.

Oficiální podobu získává družba v listopadu 1996 při zápase GKS proti Górniku Zabrze. Oba kluby spojuje už samotný název. Górniczy Klub Sportowy, jak zní nezkrácená verze, pro v Česku více populární klubovou zkratku GKS, by se ve hodně volném překladu dala přeložit právě jako Baník, přesněji pak spíše "sportovní hornický klub" . Ale odkaz na hornické tradice obou klubů je více než znatelný.

Historie družby jako takové měla velmi zajímavý začátek. První zápas, na kterém se ukázaly oba tábory společně, se odehrál v Ostravě. Po komunikačních šumech se zde objevuje 5 fanoušků polského týmu, kteří okamžitě najdou společnou řeč s domácími. Jak už bylo zmíněno, oficiální potvrzení družby se uskuteční jen o pár týdnů později. Slezský klasik, mezi GKS Katowice a Gornikem Zabrze, jak se tomuto zápasu přezdívá navštívilo 13 fandů Baníku, kteří jsou okamžitě zpozorováni příznivci Gieksy. Jelikož doba Internetu a dalších komunikačních médií byla tehdy teprve v plenkách a informace o začínajícím přátelstvím mezi oběma tábory ještě dostatečně neprosákly na povrch, jsou příznivci Baníku mylně považováni za fanoušky Ruchu Chorzów (jak Baník, tak Ruch vyznávají modrobílé barvy), se kterými pojí katowické fans nyní pouze a jen nenávist. Baníkovci tak záhy přichází o své šály. Nedorozumění se záhy vysvětluje a fanoušci Baníku dostávají své klubové symboly zpět. Chachaři také zaznamenali před zápasem i konflikt s fanatiky Gorniku, s kterými měli katowičtí v té době k přátelství hodně daleko...

Velké pozdvižení na fanouškovské scéně vyvolá zápas hraný v březnu 1997 na ostravských Bazalech. V sousedské bitvě se zde utkávají reprezentace České republiky a Polska. Příznivci GKS a Baníku se usídlují společně v jednom sektoru a do té doby ne příliš známá skutečnost pro ostatní tábory, dostává reálné obrysy.

V roce 2006, při oslavě 10letého výročí této družby, se v Katowicích odehraje přátelský zápas mezi GKS a Baníkem. Z Ostravy přijíždí autobusy takřka 500 fanoušků. Nechybí hned několik choreografií na obou stranách a kvanta odpálené pyrotechniky. Ještě před touto zářijovou událostí navštíví Ostravu v lednu na 700 kibiců GieKSy, dorazivších na halový turnaj "Sileans cup". Hokejový stadion Vítkovic, kde byla akce uspořádána, se při fandění obou táborů doslova otřásal v základech. 

Roky letěly dále a patnáct let družby na sebe nenechalo dlouho čekat. V roce 2011 vyrazilo 400 Chacharů v modrobílých čapkách oslavit družební narozeniny na Bukowou (stadion GKS). Tentokrát se jednalo o návštěvu klasického ligového zápasu, jelikož vztahy s vedením Baníku byly v té době takové, že situace neumožňovala domluvení přátelského utkání nebo jiné akce. K vidění zde byla choreografie zakrývající celý domácí kotel, vzorovaná na novou družební zástavu, která právě v této době vznikla. Ostravané si připomněli jubileum choreografií při výjezdu na Žižkov a následně byla v plánu ještě dodatečná oslava při zápasu s Olomoucí. Místo toho však létala na hřiště pyrotechnik a vyhánělo se baníkovské vedení s Peterou v čele. 

V Roce 2012 slaví Baník 90. výročí a na Bazalech se mimo jiné odehrává utkání mezi Baníkem a GKS během zápasu se pak oba početné tábory (1.300 GKS) potkávají uprostřed tribuny a společně fandí. Nechybí opět tradiční družební choreografie, kterou společně vytvářeli ultras skupiny obou táborů a jako třešnička na dortu přichází závěrečná pyroshow okolo celých Bazalů. Od žhavých jisker chytají dříve použité konfety, což se mohlo ukázat osudným pro některé z ostravských vlajek, ale neštěstí bylo na poslední chvíli zažehnáno. 

V roce 2016 se v Katowicích odehrálo opět přípravné utkání mezi GKS a FCB. Fanoušci obou táborů na tribunách oslavili 20 let společné družby a podle toho to taky vypadalo. Hned několik choreografií, tuny pyrotechniky a nakonec i společné fandění v jednom sektoru... Z tribun sledovalo utkání na 800 Chacharů, kteří podle ohlasů nezávislých pozorovatelů neudělali české scéně rozhodně špatnou reklamu. 

Letos fanoušci FCB a GKS slaví 25. výročí družby a ve víkendovém zápase mezi Baníkem a Spartou byly prezentace věnovány právě tomuto roky prověřenému přátelství.

Autor: Mara

FC Baník Ostrava

clbanner



Videa

Bad Blue Boys protestují proti Mamičům


další videa >
Vlajkonosi.cz
Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata! 08.10.2021

Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata!


VLAJKONOŠI v Chomutově 15.11.2019

VLAJKONOŠI v Chomutově


Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova! 09.11.2019

Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova!

více na www.vlajkonosi.cz>
Groundhopping.cz
BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál "No one likes us", posléze (možná až otravně) provází až do příletu domů...


Návštěva 3. ligy v německém Zwickau. 21.01.2023

Návštěva 3. ligy v německém Zwickau.


Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou! 13.07.2022

Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou!

více na www.groundhopping.cz>
clbanner
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace