registrovat | přihlásit se
vyhledat rss

Blog fanoušků: Ako spoznať policajta v utajení?

úterý, 17.11.2020 - přejít do komentářů
Policajti v civile ako neodmysliteľná súčasť každého protestu
/titleImg/blog-fanusikov-ako-spoznat-policajta-v-utajeni/4/9634.jpg?width=570

Rubrika Blog fanoušků & Groundhopping je určena všem, kteří se chtějí podělit s ostatními návštěvníky našeho portálu o své zážitky z cest za svým klubem, groundhoppingem, a nebo o své názory na dění ve světě fanoušků. Text a fotografie posílejte na info@supporters.cz (Blog fanoušků & Groundhopping).

Rozmohl se nám tady takovej nešvar... teda, nie že by boli provokatéri a nastrčení policajti na protestoch nejakou novinkou. Podobné praktiky sú využívané už od prvej polovice 20. storočia. V poslednej dobe sa na Slovensku, v Českej republike, či v Poľsku konalo viacero protestov. Či už kvôli reštrikciám zo strany vlád (Slovensko a Česko), alebo kvôli vnútropolitickým problémom viď sprísnenie potratov v Poľsku. Najviac sa však "predviedli" poľskí policajti v utajení počas Marszu Niepodleglosci.

Sám som sa zúčastnil mnohých protestov, či už ako demonštrant alebo ako fotograf. A na 99% som vždy stretol policajtov v utajení. Nejdem tu teraz hodnotiť dnešnú demonštráciu z politického hľadiska - kto chce sa zúčastní, kto nechce, nech nechodí. No je viac než isté, že aj na dnešnom proteste budete môcť stretnúť "smutných pánov", ako by povedali naši severní susedia. Preto som sa rozhodol spísať pár základných detailov, podľa ktorých zistíte, či demonštrant stojaci kúsok od vás, nie je platený z vašich daní. 

Najjednoduchším znakom, ako spoznať policajtov, je ich okaté správanie. Sám som sa zúčastnil posledného bratislavského protestu a nebyť mimoriadnej situácie, cestujem aj do Varšavy na Pochod Nezávislosti. Počas minulého protestu ma zaujali 3 "páry" maskovaných mužov - tých môžete vidieť na prvej fotografii. Samozrejme, môžem sa aj mýliť, no na 99% som si istý, že to boli policajti. 

Prvým znakom je, že policajt v utajení nechodí nikdy sám. Vždy chodia minimálne vo dvojici, alebo chodí rovno celá skupinka. Štandardne aspoň jeden z nich natáča na mobilný telefón, alebo kameru. Málokedy ich uvidíte stáť na jednom mieste, väčšinou prechádzajú davom. V momente, kedy si ich začnete fotografovať a natáčať, tak sa otočia a budú sa snažiť zmiznúť v dave.

 Práve to nahráva môjmu dojmu, že obaja páni na fotke boli policajti. V momente, keď som vytiahol telefón, zmenili trasu a odkráčali preč. V tomto prípade mali obaja "demonštranti" v rukách telefón a prechádzali sa v prvej línii. Niekedy si môžete všimnúť v uchu vysielačku. To však kvôli rúškam a jesennému počasiu (čiapky a šiltovky) momentálne nie je možné spozorovať. 

Najjednoduchším spôsobom je sledovať ich oblečenie. A hlavne ten "policajný casual style". Ľudia, ktorí sa obliekajú ako talianski či anglickí fanúšikovia, sa nich len zasmejú. Začnime od hlavy.

Len málokedy stretnete policajta, ktorý nemá pokrývku hlavy. Neviem, či utajení od Washingtonu po Košice fasujú rovnaké šiltovky, ale väčšinou majú na hlave Under Armour, viď pán na prvej fotografii vľavo. Obľúbené sú aj ďalšie športové značky, ako napríklad Adidas a Reebok. Áno, obe značky spadajú pod subkultúru casuals, rozhodne sa však nebavíme o šiltovkách.

Aj napriek chladnému počasiu nosia väčšinou šiltovky. V prípade zimných čiapok ide najčastejšie o jednofarebné hnedé, khaki, čierne pokrývky hlavy. Bez loga, bez nápisu. Pokiaľ uvidíte skupinku v jednofarebných hnedých alebo khaki kuklách, na 99% ide o zamestnancov štátu, ktorí v deň protestu vymenili uniformu za civilné oblečenie. Najlepším príkladom je práve Marsz Niepodleglosci, či "protipotratové" protesty. 

Pokiaľ ide o bundy, je to akýsi mix turistických, športových a army shop búnd. Značky ako Zajo či AlpinePro sú u nás populárne, no ultras ani hooligans tieto značky nenosia. Zo športových značiek jednoznačne prevláda obľúbený Under Armour. Neviem, či má policajný zbor zľavu v tejto americkej spoločnosti, ale x raz som sa stretol práve s týmito bundami.

A teraz moja srdcovka, "taktické bundy" z army shopu. Štandardne v tmavých farbách (predovšetkým čierna farba), bez loga, bez nápisu. Opäť viditeľné na Pochode nezávislosti. Tieto bundy majú štandardne na hrudi či rukávoch suché zipsy na nášivky. V USA či Nemecku je klasickou policajnou výbavou The North Face (či Patagonia) bunda čiernej farby.

 V našich končinách by však nákup takejto bundy znamenal minutie polovice policajnej výplaty. Ak teda veľa vás stoji niekto v NF bunde, v "Československu" to nebude policajt. Taktiež značky ako Pitbull, Octagon, Ellesse nie sú štandardnou výbavou polície. Na druhú stranu som sa viac raz stretol s tým, že mali policajti Thor Steinar či Everlast bundu/mikinu. V Bratislave aj Prahe sa objavili taktiež policajti v bomberách. Pevne verím, že všetci československí a ultras/hooligans vyradili tieto kúsky zo svojho šatníka. Predsa len je rok 2020, nie 1995. 

Moja najobľúbenejšia časť - "buzi tašky" a ľadvinky. Priznám sa, že ako člen subkultúry casuals som zrovna túto časť outfitu nepobral. V minulosti bol podobný kus výsadou Poliaka či Rusa, no dnes nosí tieto doplnky takmer celá Európa.

Po poslednom proteste v Prahe sa v mnohých diskusiách riešilo, že práve taštičky cez plece sú poznávacím znakom policajta. Omyl! Bohužiaľ, tento paškvil prebrala väčšina ultras a hooligans v našich končinách. Áno, policajti nosia tieto taštičky, no určite nie "futbalové značky" ako Pitbull, Octagon, Lyle and Scott, The North Face, alebo Napapijri. Väčšinou ide o jednofarebné taštičky, ktoré nemajú žiaden nápis. 

Najväčšou paródiou pražského protestu boli dvaja zjavní policajti, ktorých taštičky vyzerali ako z vietnamskej tržnice - nič proti spoluobčanom z Ázie. Policajti nosia taštičky väčšinou okolo pása, nie raz viacero. Predsa len, putá, slzák, teleskop a podobné somariny treba niekam schovať. Ich taštičky vyzerajú často ako brašne na fotoaparát. 

Najťažším prvkom na rozoznanie sú nohavice. V minulosti bolo takmer pravidlom, že policajti v utajení nosili cargo pants - kapsáče, Tento prvok však postupne nahradili rifle. Pokiaľ ale uvidíte človeka v kapsáčoch, ktorý má okolo pása taštičku pripomínajúcu obal na fotoaparát - bingo, našli ste zlatého bludišťáka!

Naopak, celkom dobrým znakom na rozoznanie policajného demonštranta je obuv. Policajti často využívajú členkovú army/taktickú obuv. Nedivil by som sa, keby pri tých tabuľkových platoch išlo o kúsok z uniformy. Obľúbená je aj trekingová obuv. Určite nestretnete policajta, ktorý bude mať Samby, Gazelle, Forest Hillky, či NBčka 574. Môžete stretnúť aj policajta v adidasoch, no pôjde buď o rad Adidas NEO, alebo tenisky, ktoré nekúpite priamo v Adidase či obchodoch predávajúce vyslovene tenisky. Skôr to budú kusy zo Sports Directu či Deichmanna. Ľudia pohybujúci sa v casuals kruhoch určite vedia, o čom rozprávam. 

Najhoršie však je, že vôbec nemusíte stretnúť týchto ľudí, no napriek tomu tam  budô. Drony. Stačí sa pozrieť na festivaly, napríklad Colours of Ostrava. Polícia na tomto festivale (a mnohých iných podobných akciách) využíva miniatúrne lietajúce kamery. Práve vďaka dronom sa podarilo vypátrať viacero dílerov drog. Preto si dávajte pozor, aby ste si počas celého protestu zakrývali tvár. Kamery sú totiž všade. A to teraz nehovorím o tom, že každý príčetný človek by nemal na internet pridávať fotky a videá bez zamazaných tvárí. Čo už, keď palčeky a srdiečka na sociálnych sieťach sú tou najväčšou hodnotou dnešnej mládeže... 

Bohužiaľ, 100%ný návod, ako spoznať policajta v utajení, sa spísať nedá. Minimálne si však dávajte pozor na dvojice zamaskovaných mužov, ktorí sa prechádzajú davom hore-dole a aspoň jeden z nich kameruje. Ak vám tam zapadnú aj vyššie spomínané módne kúsky, s najväčšou pravdepodobnosťou ste narazili na členov policajného zboru.

Autor: Dzik

 

,

Autor: Blog

clbanner



Videa

Bad Blue Boys protestují proti Mamičům


další videa >
Vlajkonosi.cz
Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata! 08.10.2021

Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata!


VLAJKONOŠI v Chomutově 15.11.2019

VLAJKONOŠI v Chomutově


Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova! 09.11.2019

Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova!

více na www.vlajkonosi.cz>
Groundhopping.cz
BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál "No one likes us", posléze (možná až otravně) provází až do příletu domů...


Návštěva 3. ligy v německém Zwickau. 21.01.2023

Návštěva 3. ligy v německém Zwickau.


Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou! 13.07.2022

Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou!

více na www.groundhopping.cz>
clbanner
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace