registrovat | přihlásit se
vyhledat rss

5 důvodů proč číst fanziny...

Football Factory pátek, 23.04.2021 - přejít do komentářů
Jsou vizitkou scény, prostředkem pro výchovu, ale i spínač sladké nostalgie...
/titleImg/5-duvodu-proc-cist-fanziny/4/9705.jpg?width=570

Svou nejlepší dobu už mají dávno za sebou, i přesto jich stále pár na naší scéně vydrželo. Řeč je o jednom ze základních pilířů naší stadionové kultury, o psané fanatické literatuře, tedy přesněji o fanzinech. Jejich historie sahá do osmnáctého století, tedy doby, kdy fandění ještě bylo neznámým pojmem a schopnost číst byla známkou nadprůměrného vzdělání. Velký třesk mezi fanziny rozjely všelijaké subkultury v sedmdesátých letech dvacátého století, což se posléze přeneslo i na tribuny, nejdříve ty ostrovní, později se ke slovu přihlásila i průkopnická země proudu ultra’ - Itálie. Do naší země se ziny spojené s naší kulturou dostaly před sezónou 1991/92, kdy vyšlo první číslo dodnes vycházejícího plátku Bazal. Poté, jako by se s nimi roztrhl pytel - každý tábor se prezentoval vlastním plátkem, ať už to byl brněnský Orthodox, slávistický Výtržník či sparťanský Ultras. Roku 1998 u nás začal vycházet také nadklubový zin - Football Factory, jehož prvních 60 čísel vyšlo do roku 2008 a poté nastala dlouhá pauza, během které seznam fanzinů výrazně prořídl. Dnes aktivně vychází už pouze jablonecký NordZin, Bazal a po desetileté pauze se na scéně opět ukázalo také Football Factory, které se navíc před pár měsíci vrátilo k původnímu designu. Proč jsou ale fanziny tak důležité?

1. Jsou vizitkou scény či dané skupiny
Nic nepředstaví skupinu nebo celou scénu v očích tak dobře, jako tištěný plátek. Fotografie, zábavné i informativní texty jsou nejen výbornou možností shrnout aktivity a prezentovat své výtvory, ale také možností jak tuzemskou scénu posunout dále. Glosy či těžce sehnatelné informace ze zahraničí mohou vést k zamyšlení či inspiraci pro budoucnost, ve fanzinech se zpětně můžeme podívat na chyby a poučit se z nich. 

2. Jsou tvořeny osobami, které mají co k danému tématu říci
Internet má mnoho nevýhod. Tou hlavní je, že zde najdeme mnoho expertů na všechno, což platí i u akcí spojených s fanděním. V dnešní době se v komentářích vyjadřuje kdekdo, uveďme příklad - Opava udělá povedenou akci, napíše z ní povedený report a i přesto se v diskuzi musíte probírat komentáři „jebat Opavu”, případně znaleckými posudky od lidí, kteří stadion navštíví dvakrát do roka na derby. Za to v zinech něco podobného nenajdete - většinou jsou zde pohledy všech stran, které mají k dané situaci co říci a jsou prezentovány předními osobami daných skupin. 

3. Jsou skvělým prostředkem pro vychování nové generace fanatiků
Je fajn, že na tribuny proudí davy nových lidí, ale k čemu takoví lidé jsou, když při první příležitosti na policejní stanici poví i to, co nemusí. A nebo odjezdí jeden či dva roky, chtějí dělat velké změny v celé organizaci a třetí rok o nich už neslyšíte. Mentalitu fanoušků je třeba tvořit od samotného začátku - není to jen o fotkách z tréninků či malování choreí. Je to o vštěpování nejdůležitějších zásad, kdy se často zapomíná na to, že prioritou má být vždy klub a jeho zápasy.

4. Nejlepší vzpomínka na dané období
Když už jsme zmínili mladé fanatiky, pojďme se podívat i na starší ročníky - každý z nich vám potvrdí, že není nic lepšího, než na oslavě nebo nějaké společné akci vytáhnout staré ziny, prohlédnout si fotky, zavzpomínat u reportů na dané výjezdy. Nebo třeba když při úklidu narazíte na zapadlý zin v šuplíku a celý den ztratíte jeho pročítáním a vzpomínáním. Tohle na internetu nezažijete.

5. Jsou pro nás všechny
Uznáváme, nápis je trochu zavádějící, takže si to pojďme upřesnit. Ne všichni máme možnost sledovat dění na internetu. Nejen, že především starší tribunová generace nedisponuje účty na sociálních sítích, ale také mnoho lidí těmito účty ani kvůli nuceným dovoleným disponovat nemůže. Z nejednoho zdroje jsme se dozvěděli, že na poštu s nejnovějším číslem zinu mnohdy netrpělivě čekají celé vězeňské oddíly, aby se mohli podívat, jak to vypadá na tribunách. Na jednu stranu je super, že tato skupina není tak velká a většina z nás se paragrafům vyhýbá, na druhou stranu, dokud mají fanziny kupní sílu, je možno je vydávat a tím pádem i zasílat našim přátelům za mříže. 

Názor si samozřejmě musí udělat každý sám a tak stejně jako jsem teď vyjmenoval pět výhod fanzinů, můžu chodit a hledat pět nevýhod. Věřím však, že každý z nás má k tištěné fanatické literatuře mnohem blíže než k bezvýznamným a nekonečným internetovým diskuzím.

HS

Autor: hs

clbanner



Videa

Bad Blue Boys protestují proti Mamičům


další videa >
Vlajkonosi.cz
Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata! 08.10.2021

Pojeď i ty do Budějovic podpořit Lvíčata!


VLAJKONOŠI v Chomutově 15.11.2019

VLAJKONOŠI v Chomutově


Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova! 09.11.2019

Hej, Bando! Ve čtvrtek všichni do Chomutova!

více na www.vlajkonosi.cz>
Groundhopping.cz
BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál 15.02.2024

BLOG FANOUŠKŮ: Za kulturou na Millwall aneb když vás chorál "No one likes us", posléze (možná až otravně) provází až do příletu domů...


Návštěva 3. ligy v německém Zwickau. 21.01.2023

Návštěva 3. ligy v německém Zwickau.


Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou! 13.07.2022

Oslavy 100 let klubu v Ostravě se povedly na výbornou!

více na www.groundhopping.cz>
clbanner
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace